İsveç doktor arıyor - İsveç'te doktor açığı hızla büyüyor - İsveç'te doktor olmak

İskandinav ülkelerinde doktorluk yapmak isteyenler veya Tıp okumayı düşünenler iyi okusun bu haberi :

Bir türlü doktor açığı kapatılamayan İsveç'te, tıp fakültelerindeki öğrenci kontenjanları arttırılıyor. Diğer sağlık elemanlarında olduğu gibi, doktor açığının iyice büyümesi üzerine İsveç hükümeti tıp fakültelerindeki öğrenci sayısını önümüzdeki yılın eğitim döneminde arttırmayı düşünüyor. 110 kişilik bir artış öngörülürken, bu rakam şuan ki doktor sayısının yüzde 10'una tekabül ediyor.

Şuana kadar İsveç, doktor açığını Polonya, İspanya gibi ülkelerden getirtilen doktorlarla telafi etmeye çalışıyordu. Son yıllarda Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nden gelen doktorlar da yaraya merhem olamamıştı. İsveçli doktorların; daha yüksek, hatta iki katı maaş umuduyla komşu ülke Norveç'e gitmesi bu açığın sürekli devam etmesine sebep olmuştu. Norveç'te de bu yönde bir açık gözlenirken; Norveç, başta doktorluk ve hemşirelik olmak üzere, kalifiye mesleklerde komşusu İsveç'ten bir hayli işgücü göçü almıştı.

İsveç, AB içinden olduğu kadar, Türkiye'den, Ortadoğu'dan gelen doktorları dahi hızlı ve kısa eğitim programlarıyla kendi sistemine uygun hale getirip çalıştırmaya başlamıştı. Belli dönemlerde açtığı bu programlara kursiyer olarak katılan doktorlara yüksek maaşlar bile bağlanmıştı.

Yüksek Eğitim Bakanı Lars Leijonborg, yeni tıp kadrolarının açılmasıyla ilgili olarak; dışarıdan doktor ithalinin uzun vadede çok uygun olmadığını söylerken, buna bağlı olarak da kendi okullarında kadro büyütme yoluna gittiklerini kaydetti.

İsveç basınına konu hakkında konuşan kimi eğitim uzmanları ise; tanınan bu sayının da yeterli olmadığını, İsveç belediyelerinin ve valiliklerinin şuana kadar acil 250 ekstra kontenjan istediklerini kaydetti. İsveç YÖK'ü Högskoleverket'in bu sayının 500 olmasını gerektiğini bildirdi. Aynı uzmanlar, şuan için doktor açığının bin 500 kadar olduğunu dile getiriyor.

Konuyla ilgili olarak basına bilgi veren Doktorlar Federasyonu ise, geçen yıl haziran ayında yaptıkları açıklamalarında 7 yıl sonra 4 bin 400 doktor açıklarının olacağını, zira her yıl 300 ila 400 arasında doktorun emekliye ayrıldığını dile getirdiklerini hatırlatarak aynı sözlerinin arkasında olduklarını açıkladı.
Sabah

Bunlara da bak

.

İskandinav Ulkelerinde Ne Var Ne Yok - İskandinavya Arama Kutusu

Norveç'ten Haberler

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti devamı>>

Danimarka'dan Haberler

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor. Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Devamı >>

İsveç'ten Haberler

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. devamı >>

Finlandiya'dan Haberler

Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla ... devamı >>

Bir İskandinavya Fotografı

Bir İskandinavya Fotografı
Hameenlinna'dan kış manzarası.. (Finlandiya)